Lifestyle

Mama van 3 – Mirjam Hart

26 november 2018

Vorige week maakte ik hier bekend dat ik zwanger ben van ons derde kindje. En hoewel ik weinig vragen heb over het verloop van een zwangerschap of de kraamtijd, ben ik wel heel nieuwsgierig naar informatie over het hebben van een gezin met 3 kindjes. Hoe ziet mijn leven er “ongeveer” uit over een paar maanden, waar moet ik me op voorbereiden en tegen welke dingen lopen andere mama’s aan.

Google je naar informatie over zwanger zijn van je eerste kindje, dan krijg je berg aan informatie. En ook over het krijgen van een tweede is online redelijk veel te vinden. Maar hoe bereid je je voor op het krijgen van een derde kindje? Ik ben op zoek gegaan naar inspirerende mama’s die ik het hemd van het lijf kan vragen. De eerste mama stond bovenaan mijn lijstje en ken ik al een tijdje. Ik mocht haar alles vragen.

Mirjam Hart

Mirjam Hart is één van de inspirerendste bloggers die ik ken. Mirjam blogt over duurzaamheid, DIY, interieur en haar prachtige gezin. Naar haar reguliere blog is zij ook een speciale “baby blog” gestart toen ze zwanger was van haar derde kindje Filou, wat helemaal in het teken staan van zwanger zijn en het krijgen van een kindje. Hier heb ik ook een paar maanden met veel plezier voor geschreven.

Ik vroeg Mirjam het hemd van het lijf over haar “Family of five”.
Lees je mee?

Hoe oud zijn je kindjes

Noah is 12, Eli is 3 en Filou is 1,5

Wanneer kwam de wens voor een gezin met 3 kindjes? 

Toen Bram en ik elkaar 6 jaar geleden leerden kennen, had ik Noah al uit een vorige relatie. Het onderwerp ‘kinderwens’ kwam dan ook al snel ter sprake. Beide wilden we graag een groot gezin. 3 of 4 kinderen in totaal. Eli kwam al snel en omdat Bram een leeftijdsverschil van 2,5 jaar tussen onze kindjes ideaal vond (Bram scheelt ook 2,5 jaar met zijn zus en vond dat altijd heel leuk), kwam Filou daar al vrij snel achteraan.

Hoe heb je je derde zwangerschap ervaren?

Ik vond mijn derde zwangerschap behoorlijk pittig. Ik had al vroeg in de zwangerschap last van mijn stuitje en van maagzuur. Ik sliep slechter en had natuurlijk een kleine dreumes rondrennen. Anders dan bij de jongens was ik nu in de zomer uitgerekend. De warmte trok ik niet zo goed en had ook enorm dikke voeten. Ook leek alles veel sneller voorbij te gaan. Gelukkig hield ik destijds mijn babyblog bij, zodat ik bijna wekelijks even moest stilstaan bij mijn zwangerschap.

Hoe heb je je andere twee kindjes voorbereid op een broertje/zusje? 

Noah was inmiddels wel wat gewend -zowel bij ons als bij zijn vader -waar hij inmiddels 2 kleine broertjes heeft. Noah hebben we al snel op de hoogte gebracht van mijn zwangerschap. Deels omdat ik weer mee ging doen met Moeders voor Moeders en ik bang was dat hij de flessen zou herkennen. Maar ook omdat ik het leuk vond om hem deel te maken van ons grote geheim. Dat vond hij zelf heel cool en heeft het ook echt goed geheim weten te houden! Toen ik terugkwam van een weekendje weg met vriendinnen en ik dé babynaam had gevonden, legde ik hem voor aan Bram en Noah samen. Ze mochten samen meebeslissen. Gelukkig vonden ze Filou allebei een mooie naam.

Voor Eli kocht ik voorleesboekjes over zwangerschap en het krijgen van een broertje of zusje. En Eli kreeg een pop. De boekjes vond hij nog wel interessant, maar naar de pop keek hij nauwelijks om. Dat is nu trouwens de lievelingspop van Filou, dus we hebben hem niet helemaal voor niets gekocht. De jongens mochten ook mee naar de echo’s en Eli ging af en toe ook mee naar de afspraken bij de verloskundige, zodat hij mee kon luisteren naar het hartje.

Hoe heb je de overgang van 2 naar 3 ervaren?

Het is een stuk drukker met 3 kids. Een gezellige chaos. Maar gek genoeg kan ik mij ook niet meer goed herinneren hoe het was met 2 kinderen. Het is alsof het altijd al zo is geweest eigenlijk.

Zijn er dingen die je bij je derde kindje anders aanpakt? Of inzichten die je bij 1 of 2 kindjes nog niet had?

Ik ben bij Filou veel makkelijker. Ik weet natuurlijk veel meer, heb alle mijlpalen al 2 keer eerder meegemaakt. Tijdens de zwangerschappen van de jongens hield ik apps bij en slurpte ik alle informatie op (de tweede zwangerschap voelde toch weer als een eerste, omdat het allemaal zo lang geleden was). Bij de derde zwangerschap vloog het allemaal een beetje aan mij voorbij. Toch merk ik wel dat ik 3 totaal verschillende persoonlijkheden op de wereld heb gezet. Met allemaal een andere gebruiksaanwijzing. Dus helemaal als vanzelf gaat het natuurlijk allemaal niet!

Wat is het allerleukste aan mama zijn van 3?

Het is enorm cliché, maar ik voel me zo rijk als we met z’n allen aan de eettafel zitten of ik met mijn “gevolg” over straat loop. Ik vind het zo mooi om te zien dat ze met z’n drietjes ook echt een bijzondere band hebben. De jongens zijn dól op elkaar, ondanks het leeftijdsverschil. Ze slapen vaak samen, spelen veel samen en hebben samen de grootste lol. Het zijn echt maatjes. Eli is heel zorgzaam voor zijn kleine zusje, wat ik eigenlijk niet had verwacht. Eli is een rouwdouwer en een ontzettend mama’s kindje. Ik was bang dat hij jaloers zou worden op de baby of dat hij niet zachtjes met haar kon doen. Maar oh, hij is zwaar verliefd op kleine Filou! Wij allemaal trouwens. Ze spelen heel lief samen en ze volgen elkaar overal. Filou begint Eli nu ook in alles na te doen en dat vindt de trotse grote broer natuurlijk prachtig! In de weekenden kunnen wij vaak langer blijven liggen, omdat Filou haar eigen entertainment bij haar bed heeft staan. De jongens racen direct naar haar kamertje, zodra ze hun kleine zusje horen. Ideaal!

Wat is het onhandigst of pittigst aan mama zijn van 3? 

Een dagje weg is een enorme volkverhuizing. De luiertas zit met de wasbare luiers van Filou en de extra setjes kleding en eten & drinken al snel vol. Noah wil voor lange autoritten boeken mee en z’n telefoon. Je stapt dus niet even snel op de fiets of in de auto als je ergens naartoe wilt. En laatst speelde Noah thuis met voetbal en wilde ik even met de kleintjes gaan kijken. Maar net die middag besloot Filou een heel lang middagdutje te doen, dus konden we maar een deel van de tweede helft zien. Gelukkig weet Noah dat en heeft hij daar alle begrip voor. Dat is dan wel weer handig met zo’n grote broer!

Wat zou je mama’s to be van 3 kindjes mee willen geven?

Laat je niet gek maken! Embrace the chaos, want het is het oh zo waard.

You Might Also Like

geen reacties

Leave a Reply